Gisteren belde de oudste van Livingstone gemeente hier in Malawi met de vraag wat wij nodig hadden. Zij wilden een transport gaan regelen voor onze projecten (Gulugufe en Ahava), voor ons personeel en onze ouderen in onze programma’s.

Dat maakte dat ik even met mijn medewerkers ‘om de tafel ging’ en ik na tien minuten in opperste verbazing hun vroeg: ‘waarom heeft niemand mij gezegd hoe jullie situaties eruit zien?’

Hierop antwoorden sommigen: ‘Asisi … je hebt al zoveel te doen en daarom wilden we je niet met onze problemen belasten’. Huizen waren ingestort, op de enkeling na had iedereen zijn longdrop (toilet) verloren en ditzelfde was het geval voor hun badhokjes. Ze hebben hun gewassen verloren zien gaan en het eten dat nog in hun huizen was, is nat geworden.

Er was nood. Dat werd mij heel erg duidelijk.

Het was een vroege ochtend maar rond 6 uur ’s ochtends stonden we allemaal aan de weggewassen weg om de oversteek naar de overkant te maken.

Ik had mijn sterkste mannen meegenomen en ondanks mijn pinda’s en zoete ranja voor de nodige energie was het afzien. Na vier keer op en neer met over het algemeen zakken van 50 kg was het voor de meesten wel zo’n beetje op. Dat kwam omdat ze 800 meter moesten lopen, klimmen, dalen, glibberen, wachten op tegemoetkomende ‘wandelaars’ en dan weer terug voor dezelfde tocht.

Maar wat een vreugde toen alle spullen de overkant hadden bereikt en veilig in onze auto’s lagen en we terug konden naar Ahava.

Daar hebben wij alles in porties naar gezinsgrootte verpakt.

Dankbaar waren wij dat we nog metaaldraad kregen voor de opnieuw te bouwen watergeulen. Deze zijn helaas gesneuveld door het vele water. En een waterpas en een nieuwe troffel zodat de metselaars sneller kunnen werken.

Om 3 uur ’s middags kwamen alle mensen hun voedselpakket ophalen. Vreugde en dankbaarheid alom.

Ik heb een lieve vriendin die altijd zegt ‘geven geeft vermenigvuldiging’. We bidden dat over hen die tijd, energie, financiën en zoveel meer met ‘mijn’ en onze mensen deelden. Dat de Heere jullie allemaal overvloedig mag zegenen!