8 september 2021

Half augustus stond er een man aan onze poort die vertelde dat zijn vrouw was overleden na de geboorte van hun kindje. Ahava geeft geen zorg aan pasgeboren kinderen omdat wij (lees ik) nu eenmaal niet alles kunnen. Zorg voor pasgeboren kindjes is enorm intensief naast de hoge kosten die babymelk met zich meebrengen. Daarnaast zijn in de meeste gevallen er andere en betere manieren dan dat wij ons ermee ‘bemoeien’ maar uit gemakzucht gaan mensen vaak naar blanken die het wel voor hen oplossen.

Maar soms heb je geen keuze en dat was het geval toen ik dit kindje zag. Ze was prematuur geboren en woog 1.4kg maar zag er gezond uit en reageerde alert. Tante was drie dagen in het ziekenhuis geweest waar men haar kangoeroe zorg had geleerd en alle andere zaken die ze moest weten om goede zorg aan dit kindje te geven. We konden haar luiers geven en in de premature doos van jaren geleden vond ik nog een mutsje en sokjes voor ‘kleine Truusje’. (Ze heeft een andere naam maar liefkozend heeft ze deze naam gekregen). We maakten de afspraak met vader om haar en tante een week later weer te zien.

Niets had ons kunnen voorbereiden bij wat we een week later zagen. Tante deed niet meer aan kangoeroe zorg en alles wees in de richting dat ze niet meer voor kleine Truusje wilde zorgen. Eigenlijk kwam het erop neer dat kleine Truusje stervende was en wat zijn dat de momenten dat ik mij meer dan machteloos voel.

Een leven…..zo kostbaar…….maar wat zonder hulp geen kans krijgt.

Na een niet zo’n geweldige nacht werd ik wakker met de gedachte om met een aantal mensen te contacten welke stappen ik eventueel nog kon gaan zetten. Een lang verhaal verkort eindigde in het feit dat kleine Truusje ’s middags al was opgenomen in een kindertehuis.

Twee dagen later kreeg ik het bericht dat kleine Truusje met ernstige diarree in het ziekenhuis was opgenomen maar ons kleine vechtertje werd boven verwachting na zes dagen ontslagen.

En nu…..neem ik iedere maand de vader van kleine Truusje mee naar Blantyre zodat hij tijd met zijn kleine meisje kan doorbrengen. Kleine Truusje krijgt de liefdevolle zorg die ze zo nodig heeft en is al bijna een kilogram gegroeid.

Dankbaar voor die ene mogelijkheid die er was, voor een vader die van zijn dochtertje houdt, voor mensen die mij geholpen hebben om kleine Truusje daar te krijgen waar ze op dit moment de beste zorg krijgt en voor een lieve vriendin waarmee ik bovenstaande kon delen en een beetje meer!