Dit is Mister Dickson met zijn bestie Bor. Bor is onze derde waakhond en kwam als kleine pup onder de nachtelijke zorgen van Mister Dickson. Liefde op het eerste gezicht en dat is het altijd gebleven. Mister Dickson eet zijn avondeten altijd op Ahava en dit brengt ie in een mandje met zich mee. Zodra het mandje wordt neergezet gaat Bor op een meter afstand erbij zitten. Mocht broer Max al het verlangen hebben om dichtbij te komen dat wordt hem door broertje Bor zeer duidelijk gemaakt dat het verstandiger is om weg te gaan. Mijnheertje bewaakt het eten van zijn bestie! Stomverbaasd ben ik hierover dat ie niet het eten stiekem opeet: veelvraat als ie is. Natuurlijk doet Bor alleen maar goede dingen volgens Mister Dickson. Ik weet 100% zeker dat ie nieuw geplante bloemen uitgraaft en de bloemen in de bloempotten afvreet. Ik weet het zeker maar Mister Dickson weet het ook zeker dat Bor dit niet doet. Dus hebben we een oplossing gevonden……een soort middenweg…….ieder nieuwe plant kirjgt een hekje zodat uitgraven niet mogelijk is en de bloemen in de bloempotten? Die groeien wel weer aan.

Een paar weken geleden leg ik in mijn beste Chichewa uit aan Mister Dickson dat deze week alle andere bewakers hun nieuwe uniform krijgen. (deze foto houden jullie nog te goed} Hier is de reactie van Mister Dickson. Hij spreekt geen woord Engels dus ik moet heel goed luisteren.

Mister Dickson: ‘Asisi ……’.  Ik:’ Ja Mister Dickson? ‘. Mister Dickson: ‘Dus ze krijgen een zwart uniform?’. Ik: ‘Ja Mister Dickson’. Mister Dickson: ‘Ook met een zwart sleutelsnoer voor hun fluit?’. Ik: ‘Ja Mister Dickon, wat jij hebt, krijgen zij ook’. Ondertussen denk ik er hard over na welke richting we uitgaan met dit gesprek … Mister Dickson gaat door …: Asisi, weet je … er is in Ahava maar één groot persoon en dat ben jij. Ik: ‘Oké Mister Dickson’. Mister Dickson: ‘Weet je, als iemand iets nodig heeft, gaan zij naar jou toe omdat jij de grote bent’. Ik nogmaals: ‘Oké meneer Dickson’. Ondertussen denk ik dat ik dit gesprek over een grote niet leuk vind waarvan hij zegt dat ik het ben …… .maar Mister Dickson gaat verder …: “So Asisi ……. ‘. Ik: Ja Mister Dickson ‘. Mister Dickson: ‘als wij als bewakers allemaal hetzelfde zijn, weten bezoekers en andere mensen niet wie de grootste is’. Ik: ‘dat is waar Mister Dickson’. Plots vallen er dingen voor mij op hun plaats … Mister Dickson: ‘Dus Asisi ………. Ik dacht omdat Bor een rode halsband heeft ik misschien ook een rood sleutelkoord voor mijn fluit kan krijgen,  hetzelfde als Bor ‘. ‘En ook Asisi ……… bezoekers weten dan dat ik de grote ben doordat ik een rood sleutelkoord heb. Ik: Dat is een geweldig idee Mister Dickson ‘. Morgen als ik naar de stad ga, zal ik proberen een rood sleutelkoord voor je te kopen. En je zwarte sleutelsnoer kan naar de andere bewaker gaan wanneer ze hun uniform hebben. Mister Dickson: ‘Zikomo kwambiri Asisi’. Goed Goed!!

En met zijn  mooie glimlach op zijn gezicht loopt hij weg ………. en ik…….denk nog een beetje na over alle woorden die er gezegd zijn.

Ik geef toe … ik moest lachen hoe mooi Mister Dickson het allemaal samenvoegt. En ik dacht ook dat als het om een rood sleutelsnoer gaat  wat Mister Dickson echt blij maakt ………. Who cares. Maar er is meer: ​​zelfs als we het misschien niet leuk vinden, heeft Mister Dickson gelijk. Hij legt het in eenvoudige woorden uit in zijn uitleg  over ‘de grote’. Hij is de grote in onze bewakingsafdeling, nu al meer dan 2 jaar en hij doet ongelooflijk veel werk. Hij ziet zichzelf als mijn persoonlijke lijfwacht en hij zorgt ervoor dat alles goed gaat met Asisi en onze harige afdeling. Hij houdt van de honden en zij houden van hem. Hij denkt na over wat hij meer kan doen om een ​​betere beveiliging te geven. Vaak komt hij met een nieuw idee. Hij ziet zichzelf als de grote en ik wil dat eren omdat … .. Mister Dickson wil, zonder het anderen te zeggen dat iedereen weet dat hij de grote is in zijn afdeling. De mooie waarheid is dat hij zichzelf niet boven de ander bewakers plaatst maar zich gelijkwaardig opstelt aan de anderen.  Hij pronkt niet en zijn houding is van het onderwijzen en dienen van de andere bewakers.  Wellicht kunnen we met elkaar daar nog heel veel van leren want Hij kwam om te dienen terwijl Hij de Grootste is en was!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *