Het soft ijsje…………

Het was een bijzondere dag want na zes weken weer naar huis, heel veel nieuwe ervaringen en een prachtig certificaat waren ook Abambo Patrick en Mister Wilson op de certificaat uitreiking geweest. Dit alles moet nog even op een andere manier gevierd worden. ‘Mannen……zullen we een ijsje gaan eten?’. Een volmondig ‘ja’ was het antwoordt. Dus ging ik 4 soft ijsjes kopen, 3 in een ‘eetbaar bekertje’ en 1 in een plastic bekertje want de eetbare vind ik persoonlijk niet te eten. Als eerste legde ik de mannen uit dat ze van onderen moesten gaan likken en dat je steeds om het ijsje heen likt. Er werd volop genoten en de mannen kwamen tot de conclusie dat dit ijs van een grote kwaliteit was. ‘Hoeveel kost zo’n ijsje eigenlijk?’ wilde Mister Chifundo weten. In onze cultuur wordt zo’n vraag als onbeleefd ervaren voor iets wat je gekregen hebt. Die gedachte en het gevoel daarbij is nog altijd een onderdeel van mij maar ondanks dat vertelde ik hem hoeveel het ijsje kostte. ‘Okay Asisi…..dan geef ik je op een dag 1000 kwacha (= 1 euro) en dan moet jij een ijsje voor mij kopen en mee naar Ahava nemen’. Op dat moment wist ik dat hij een ijsje voor zijn dochtertje wilde kopen zodat zij deze heerlijke lekkernij zou mogen proeven waarvan hij nu zo genoot. Dus ik legde hem uit dat dit helaas niet ging omdat ik dan met een bekertje melk zou thuiskomen. Helaas blijft ijs geen ijs maar smelt het. Ja dat begreep ie wel. De volgende vraag kwam van Abambo Patrick ‘ Asisi……..we kunnen dit bekertje toch opeten’. ‘Ja Abambo Patrick, je kunt het bekertje met het ijs opeten’. Een luid ‘hoe is dat mogelijk en wat bijzonder’ was het commentaar van de andere 2 mannen. Vervolgens zette Abambo Patrick zijn tanden in het bekertje en werd in een grote hap het halve ijsje in 1x opgegeten.  Oeps….vergeten te zeggen hoe je het bekertje met het ijsje kunt eten. Voor de andere 2 mannen nog wel op tijd. Tot slot Mister Wilson ‘Asisi….dit was de eerste keer in mijn leven dat ik een ijsje mocht eten’. 

Vandaag mocht ik ‘mijn’ mannen uitleggen hoe je het beste een soft ijsje kunt eten. Vandaag hebben ‘mijn’ mannen mij veel meer geleerd!