Afgelopen dinsdag kwamen de vier dorpsoudsten naar Ahava van de dorpen die ongelofelijk veel schade hebben ondervonden van al de regen van Cycloon Ana. Dit zijn dorpen die zo’n 3 a 4 kilometer van Ahava verwijderd zijn. Al hun dorpen hebben enorme problemen gekregen als gevolg van de overstroming. Om een indruk te geven: 150 huishoudens in het dorp en 80 huizen zijn daarvan verwoest, 98 huishoudens en 86 huizen verwoest, 125 huishoudens en 98 huizen verwoest en tot slot 98 huishoudens en 45 huizen verwoest.

Er zouden dus honderden mensen in de opgezette kampen moeten verblijven maar niets is minder waar. Een zeer klein aantal verblijft daar.

Vanochtend ben ik samen met Mister Chifundo naar de 4 dorpen geweest zodat we een beter beeld konden krijgen van hoe de toestand daar is.

Het is schokkend om te zien hoe alles erbij ligt. Er staat bijna geen huis meer overeind en als er nog iets staat zijn het muren of een klein gedeelte van een huis. Mensen hebben kleine schuurtjes gebouwd van de golfplaten van hun huizen of gewoon iets van gras waar ze in wonen. Op onze vragen waarom ze niet in de opgezette tentenkampen willen verblijven, geeft met als antwoord dat ze daar bang voor zijn. De hygiënische omstandigheden zijn zeer slecht (onvoldoende stromend water en toiletten) met gevolg dat er in sommige kampen al een cholera uitbraak is. In het kamp waar deze mensen zouden ondergebracht worden zijn daardoor al 2 mensen overleden. Om die reden kiezen mensen ervoor om iets te fabriceren waar ze als gezin in kunnen verblijven als het regent en om te slapen.

De meeste mensen zijn alles kwijt geraakt door het water: potten, pannen, kleding, dekens en waarschijnlijk het meest belangrijke: hun eten. Hun voorraad mais. Dus is er gelijk honger want hulp is niet naar deze dorpen gekomen. Op mijn vraag hoe mensen overleven is het antwoord door iedere dag erop te trekken in de hoop wat ‘losse arbeid’ te vinden wat dan net genoeg geld geeft om voor die dag wat eten te kunnen kopen.

Kinderen gaan niet naar school want alle schriften en pennen zijn ook weggespoeld. En zonder die items mag je niet naar school.

Ahava hoopt op zaterdag 26 februari deze 4 dorpen van maismeel, bonen, kookolie en een deken te voorzien.

We zijn ongelofelijk dankbaar voor alle financiële hulp die we mochten ontvangen! Op deze manier kunnen wij onze naaste helpen met wat wij allemaal het meeste nodig hebben: voedsel. Wilt u of jij ook meehelpen? Dat kan nog steeds want er is ongelofelijk veel nodig. Kijk op www.ahava-malawi.com hoe u of jij de bijdrage kunt geven.

Namens hen: Zikomo Kambiri (heel erg bedankt!)