Achtergrond

Malawi

Malawi wordt met zijn zeer vriendelijke bevolking het ‘warme hart van Afrika’ genoemd. Het ligt in het zuidoosten van Afrika, tussen Zambia, Tanzania en Mozambique. Tot 6 juli 1964 heette het Nyasaland, een Brits protectoraat. Lilongwe is de hoofdstad van Malawi en Blantyre is de grootste stad.

Het land is niet in oorlog en heeft een democratisch gekozen bestuur. Armoede, honger en ziektes als malaria en aids maken dat er toch dringende aanleiding is om de mensen in dit land hulp te bieden.

tinywow_Agogo-feeding-program.-7_17198086-scaled.jpg
Chichewa

Land en Taal

Malawi heeft ruim 20 miljoen inwoners (2023) en is 3 keer zo groot als Nederland. Een vijfde deel van Malawi bestaat uit water: Lake Malawi. De Shire River stroomt  vanuit Lake Malawi over een afstand van 402 kilometer naar het zuiden van Malawi, waarna ze in de Zambezi River (Mozambique) stroomt.

De officiële taal is Engels, de nationale taal is Chichewa. Dit is de taal die de meeste mensen in het zuiden van Malawi spreken. Daarnaast kent Malawi nog 17 andere talen, waarvan sommige diverse dialecten kennen. Ongeveer 40% van de Malawiaanse bevolking is analfabeet, waarvan 28% onder de mannen en 51% onder de vrouwen.

Zorg

Het district Chikhwawa (4.755 km2) heeft één regeringsziekenhuis en een aantal regeringsklinieken. Het gebied is ver weg van de stad en de klinieken liggen ver uit elkaar. Door de warmte en de droogte is het een onaantrekkelijke locatie voor ontwikkelingshulp.

Er wonen ruim 560.000 inwoners, waarvan ongeveer de helft kinderen onder de 16 jaar zijn. De directie van het regeringsziekenhuis ervaart dagelijks een grote behoefte aan uitbreiding van de zorg in de vorm van een extra kliniek in de gemeenschappen zelf.

HIV & Aids

In Malawi is 9% van de mensen tussen 15 en 49 jaar besmet met HIV, dat de ziekte aids kan veroorzaken. Geschat wordt dat van de ruim 20 miljoen mensen die Malawi telt er 900.000 geïnfecteerd zijn met het HIV virus of de ziekte aids hebben, waarvan 100.000 kinderen onder de leeftijd van 15 jaar.

Malaria

Ieder jaar sterven wereldwijd ongeveer 400.000 mensen aan de gevolgen van malaria. 75% van deze overledenen zijn kinderen onder de leeftijd van 5 jaar. Negen van iedere tien gevallen van malaria met dodelijke afloop zijn in Afrika te vinden. Deze vinden plaats in de armste landen van Sub Sahara Afrika, waaronder Malawi.

In 2018 zijn bijna 3.000 sterfgevallen gerapporteerd. Malaria heeft een verwoestend economisch en sociaal effect omdat het armoede en verval versterkt.

Bekijk onze video

Ahava in Malawi