Moringa Oleifera

Aan het begin van onze landbouwprojecten heeft Moringa een grote rol gespeeld. De reden is eenvoudig….in het warme en droge Chikhwawa gebied is het een bron van voedsel, omdat de boom nog alle bladeren heeft aan het eind van het droge seizoen, wanneer ander voedsel meestal schaars is

De Moringa-boom staat bekend als Moringa Oleifera, in het Engels ‘the Miracle tree’ en is werkelijk een wonderboom.

Moringa’s bladeren zijn een ongelooflijke bron van eiwitten, vitamines en essentiële voeding. Het is een van de weinige planten die alle acht essentiële aminozuren bevat. In gewicht heeft Moringa zeven keer zoveel vitamine C als sinaasappels, drie keer zoveel ijzer als spinazie, vier keer zoveel vitamine A als wortelen, vier keer zoveel calcium als melk, drie keer zoveel kalium als bananen en twee keer zoveel eiwitten als yoghurt. Het is bijzonder goed voor de ontwikkeling van kinderen en het bevordert de aanmaak van moedermelk bij moeders.

Deze cijfers zijn bijzonder verbazingwekkend; aangezien deze voeding beschikbaar is in het Lower Shire gebied, waar andere voedselbronnen schaars zijn.

Op Ahava hebben we twee Moringa plantages en we kweken op duurzame wijze, dus zonder toevoeging van kunstmest of chemische bestrijding.

Het onderhoud aan de plantages, schoffelen, het oogsten van de Moringa blaadjes maar ook de complete verwerking wordt door onze onderen van het Food4Work programma gedaan. Dit zijn kwetsbare ouderen die op deze manier een maandelijks financieel support ontvangen door twee ochtenden mee te werken in de plantages en/of op Ahava.

De oogst van onze Moringa komt ten goede aan HIV positieve cliënten en kinderen onder de leeftijd van vijf jaar en dan met name hen, die ondervoedingsverschijnselen hebben.