Mwai zeepmakerij

Februari 2022 was de start van de Mwai zeepmakerij op Ahava. Mwai betekent mogelijkheden in de Chichewa taal. Het doel is dat Ahava lokale en kansloze vrouwen een mogelijkheid wil bieden voor een betere toekomst. Met deze vrouwen is er een project gestart om zeep te maken. Door verkoop van deze handgemaakte zeep is het mogelijk om een mini onderneming te creëren.

Hoe het begon…..

We kwamen in contact met een vrijwilligster die jaren kansarme vrouwen had getraind in het maken van zeep. Zij was opzoek naar een nieuw project. Na een aantal ontmoetingen werden we enthousiast. Met name van het idee om lokale kansarme vrouwen te helpen zodat zij instaat zijn om zichzelf verder te helpen.  

Tussen twee gebouwen was er nog net genoeg ruimte om de zeepmakerij te bouwen waarbij de gehele bouw door Ahava medewerkers werd uitgevoerd.

Toen was het tijd om de vrouwen te kiezen. De keuze viel voor twee jonge meiden die beiden een kindje hadden en  door hun echtgenoten waren verlaten en een vrouw waarvan de oudste dochter bijna blind is en een echtgenoot zonder werk.  Daarna was het tijd voor de vrijwilligster om met de trainingen te beginnen. Stap voor stap leerden de dames om zeep te maken en kregen ze deze werkzaamheden in een zeer korte tijd onder de knie.

De mini onderneming staat voor het feit dat de drie vrouwen de zeep in hun dorpen verkopen. Hiervoor fabriceren zij lokale zeep die minder van de dure essentiële olie bevat. Daarnaast fabriceren zij  ook een expat zeep die meer essentiële olie bevat en dus duurder in prijs is.

In de kliniek vind je ook de Mwai zeep want ieder blokje zeep bevat Neem en Artemisia OF Moringa welke huid beschermende eigenschappen heeft. Met name kinderen met huidproblemen hebben geweldig goede baat bij deze zeep.

Dankbaar zijn we dat drie kansloze vrouwen een betere toekomst mochten krijgen, waardoor zij instaat zijn om andere keuzes te maken en trots zijn op datgene wat ze mochten leren!